Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 14:25 - Защо лекарските грешки се доказват трудно?
Автор: rmim Категория: Лични дневници   
Прочетен: 609 Коментари: 2 Гласове:
3



Една от причините е ,че лекарите се подкрепят и никой не би застанал срещу свой колега.Това е лесно разбираемо и може би е нормална реакция,която човекът или близките на жертвата  не биха одобрили.За съжаление няма начин да се принудят лекари да дават експертни оценки за работата на свои колеги.Би трябвало да има една комисия,която да се занимава с това и може би има,но защо тя не функционира?!.

Много интересно, когато започна предаването по „Нова телевизия”-Съдебен спор,голям процент от случаите бяха точно за доказване на лекарска грешка.Какъв беше изходът?Лекар не беше наказан.Няма доказателства,прехвърля се вината върху пациента и неговите близки.

Пациентът сам е виновен,че се е доверил на лекаря,той сам си навлича странични ефекти след лечението.Близките не са се погрижили за него и не са му потърсили адекватно лечение или не са го подкрепили финансово.Това са част от обвиненията,е да , та нали най-добрата защита е атаката.А какво е състоянието на  човек потърсил лекарска помощ,дали той не е под стрес  или е изпаднал в паника,той ,дори и близките му.Може ли да прецени достатъчно ясно,кое е най-доброто за него.При липса на адекватно обслужване на пациенти напуснали болницата ,как те да се грижат за себе си?

Едно е вярно.Много трудно се доказва,кой е крив и кой прав.Всичко трябва да е доказано.Но отиваш при друг лекар след операция и той се нахвърля срещу компетентността на колегата си,но ако трябва да те защити не би могъл да го направи достатъчно аргументирано.

Какво трябва да направи пациент попаднал в такава ситуация???
Аз лично нямам отговор!!!





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ще ти кажа: хубаво е да има една бе...
11.02.2011 15:00
Ще ти кажа: хубаво е да има една безпристрастна и компетентна комисия на национално ниво, но нали се сещаш, че тя трябва да се състои от лекари, работещи в различни сфери на медицината и доказали с дългогодишна практика качествата си... Те трябва да са абсолютно честни, некорумпирани, да не са допускали грешки в практиката си или поне доказани такива. Виждаш ли колко е сложно и субективно? Хората като пациенти, които нямат представа от медицина, не могат дори най-бегло да преценят колко е сложна и специфична тази материя.
От друга страна всеки има право на качествено лечение както и да изисква отговорност при евентуални лекарски грешки. Най-доброто, което всеки пациент може да направи, ако случаят не е спешен, е тройният консулт - старо златно правило - при трима независими един от друг лекари- по възможност препоръчани от близки, за да си сигурна първо в правилно поставена диагноза и второ-в необходимостта и правилността на назначеното лечение. Много голяма грешка е, че българите масово се предоверяват само на един лекар, а после, ако нещо се случи, са готови да го разпънат на кръст
цитирай
2. rmim - АЗ съм на мнение, че нещо куца в зд...
11.02.2011 17:10
АЗ съм на мнение,че нещо куца в здравната система.Може би и пациенти и лекари са потърпевши от здравната реформа. За мен тя не работи,защото не подобрява качеството на обслужване.Не стоя зад идеята,че здравеопазването трябва да е безплатно за всички.Просто искам ,когато някой от едно счупване ме направи инвалид,да си понесе последствията,а тук това не може да стане.Лошото е че не съм първата,няма и да съм последната жертва на този ортопед.Интересно ми е как е решен този проблем в другите страни?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rmim
Категория: Хоби
Прочетен: 17383
Постинги: 9
Коментари: 9
Гласове: 64
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930